Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uluslararası yatırımcıları, küresel teknoloji liderlerini ve dünyanın dört bir yanından başarılı girişimleri buluşturan Take Off İstanbul’da; teknoloji ve girişimciliğin parlayan yıldızlarına hitap etti. Türkiye’de teknoloji girişimciliği alanında yapılan yatırımların girişimlere paralel olarak büyüdüğünü belirten Kacır, “2010-2019 arası dönemde yılda ortalama 66 milyon dolar teknoloji girişimlerine yatırım yapılıyorken, son 5 yılda bu ortalamayı 1 milyar doların üzerine yükselttik, 15 misline çıkarmış olduk.” dedi.
200’DEN FAZLA GİRİŞİM BİR ARADA
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde düzenlenen Take Off İstanbul; girişimcilik dünyasında ilham bulmak isteyenlere yeni iş birlikleri ve fırsatlar sunuyor. Onlarca ülkeden 200’den fazla girişim hem yerel hem de global sektör liderleriyle bir araya geliyor.
GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ
Bakan Kacır, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Take Off İstanbul’a katıldı. Türkiye’de teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve ilerlemeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin Türkiye’nin teknoloji vizyonunun somut bir ifadesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin şu an büyüme ve olgunlaşma evresine girdiğini belirten Kacır, sağlanan başarıları diğer sektörlere de yaymak için çalıştıklarını ifade etti.
23 ÜLKEDEN KATILIM
Açılış konuşmalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kacır, dünyanın dört bir yanından 1000’den fazla teknoloji girişimcisinin başvurduğu Take Off İstanbul’un bu yıl 23 ülkeden 250 teknoloji girişiminin katılımıyla ve dünyanın dört bir yanından 100’den fazla teknoloji yatırımcısı ile girişim sermayesi fon yöneticisinin iştirakiyle icra edildiğini kaydetti.
KÜRESEL MERKEZ
Kacır, “Hedefimiz Türkiye'yi teknoloji girişimciliğinde küresel merkez haline getirmek. Türkiye 104 teknoparkta, 11 binden fazla teknoloji girişimiyle, 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkeziyle, 300 bine yakın AR-GE insan kaynağıyla, yılda 16 milyar doların üzerinde AR-GE harcamasıyla, inovasyon alanında muazzam bir hızla Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna devam ediyor.” dedi.
YENİLİKÇİ İŞ FİKİRLERİ
Take Off Teknoloji Girişimciliği Zirvesi’nin hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi yolculuğuna değer kattığını anlatan Kacır, “Burada teknoloji girişimlerinin yenilikçi iş fikirlerini nasıl büyüttüklerini, adım adım küresel sahneye nasıl çıktıklarını, bu alanda çalışmalarını nasıl sürdürdüklerini büyük bir iftiharla müşahede ediyoruz. Türkiye'de teknoloji alanında, teknoloji girişimciliği alanında yapılan yatırımlar da girişimlerimize paralel olarak büyüyor. 2010-2019 arası dönemde yılda ortalama 66 milyon dolar teknoloji girişimlerine yatırım yapılıyorken, son 5 yılda bu ortalamayı 1 milyar doların üzerine yükselttik, 15 misline çıkarmış olduk.” ifadelerini kullandı.
100 BİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ HEDEFİ
Teknoloji alanında Türkiye’de gerçekleşen rakamların alınan mesafeyi somut şekilde gösterdiğine dikkati çeken Kacır, “Hedefimiz 2030 yılına geldiğimizde Türkiye’den 100 bin teknoloji girişiminin doğmuş olması ve aralarından 100 teknoloji girişiminin milyar dolar değeri aşarak Unicorn, bizim deyimimizle Turcorn statüsüne erişmesi.” diye konuştu.
BAŞARI HİKAYESİNİN ÖNCÜ ALANI
Dünyayı yenilikçi teknolojilerin değiştirip dönüştürdüğünü belirten Kacır, “Bütün bu yenilikçi teknolojileri, yeni doğan, hızla büyüyen teknoloji girişimleri dünyaya sunuyor. Bu anlamda biz Türkiye’de teknoloji girişimciliğini aslında kalkınma modelimizin ayrılmaz bir parçası, hatta Türkiye’nin yeni dönemde başarı hikayesinin öncü alanı olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
Bakan Kacır, fuaye alanındaki stantları da ziyaret etti.
T.C. SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI