Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerince
geliştirilen TÜBİTAK destekli projeyle, meyve-sebze kabuklarından,
yenilebilir poşetiyle suda eriyen bitki çayı elde edildi.
AA
muhabirinin edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip
Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık
Projesi'ne, akademisyenler de geliştirdikleri projelerle katkı sağlıyor.
Sivas
Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, Araştırma Görevlisi
Şefahat Taşçı, yüksek lisans öğrencisi Beyza Nur İlhan Akyel ve lisans
öğrencisi Büşra Kocaman'la birlikte gıda sektöründe "sıfır atık" imkanı
sağlayacak proje geliştirdi.
Hastaoğlu, konuya
ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Meyve ve Sebze
Kabuklarından İçecek Geliştirilmesi ve Moleküler Gastronomi Teknikleri
ile Sunum Olanaklarının Belirlenmesi" başlıklı projeyle, TÜBİTAK'tan
"Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri
Destek Programı" kapsamında destek almaya hak kazandıklarını söyledi.
Yenilebilir
kılıf içinde, kurutulmuş meyve-sebze kabuklarından elde edilmiş suda
çözünebilir toz bitki çayı yaptıklarını anlatan Hastaoğlu, kılıfı
yenilebilir ve sıcak suda eriyen bir materyalden elde edilen ürünün,
mikroplastiğin olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığına işaret etti.
Hastaoğlu,
proje kapsamında, gıda artıklarını kullandıkları anlatarak, "Bazı sebze
ve meyve kabuklarının sebep olduğu çevre kirliliğini azaltmak ve aynı
zamanda bitki çaylarının kullanıldığı poşetlerdeki mikroplastik
kullanımını azaltmak amacıyla böyle bir proje geliştirdik." dedi.
Proje hakkında bilgiler veren Hastaoğlu, şu değerlendirmede bulundu.
"Sıfır
Atık Projesi'ne katkı sağlamak amacıyla, meyve ve sebze kabuklarının
atık olmasını engellemek ve tekrar öğüterek tüketilebilir hale gelmesini
sağlamayı hedefledik. Proje sayesinde zengin fenolik (kimyasal bileşik)
içeriğe sahip meyve ve sebze kabuklarını çöpe atmak yerine, raf ömrü
uzun içecek haline dönüştürmeyi planladık. Böylelikle hem Sıfır Atık
Projesi'ne, hem de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma
Hedefleri'nden 'sorumlu üretim ve tüketim' alt hedefine de katkı
sağlamayı amaçladık."
Hastaoğlu,
proje kapsamında 4 farklı renk oluşturmak amacıyla 16 farklı meyve ve
sebze kabuğunu kullandıklarını belirtirken, "Turuncu, sarı, kırmızı ve
yeşil renklerde ürün hazırlığı yaptık. Daha çok portakal, limon ve
kırmızı pancar kabuğu gibi hem yüksek renge hem de yüksek fenolik
içeriğe sahip bitki çayları hazırladık." ifadesini kullandı.
Proje kapsamında temelde üç hedeflerinin olduğunu aktaran Hastaoğlu, şunları kaydetti:
"Bunlar,
atıkların tekrar kullanımını sağlayabilmek, atıkları tekrar kullanırken
çevre kirliliğini azaltabilmek ve aynı zamanda bitki çaylarında
kullanılan mikroplastiklerin kanserojen etkisini azaltabilmek.
Yenilebilir şeffaf poşetler kullanarak, tüketicinin kolay
kullanabileceği ve daha sağlıklı şekilde bitki çayına ulaşabileceği çay
ürünleri geliştirmeyi hedefledik."
AA