Abonelerin kullandığı elektriğin üretimden tüketime kadar nasıl bir aşamadan geçtiğini bilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu aktaran Değerli, belli detaylar bilinmediği zaman farklı reaksiyonların ortaya çıktığını söyledi.
Tüketicilerin bilinçlendirilmesi, elektriği verimli kullanarak hem faturalarını azaltmaları hem de kaynak israfını önlemeleri için "enerji okuryazarlığı" adında bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattıklarını anlatan Değerli, bunun ilk adımını Isparta'daki gül üreticilerine yaptıkları "enerji verimliliği" ziyareti ile attıklarını ifade etti.
Bölgede tarımsal sulamanın genellikle yanlış yapıldığını vurgulayan Değerli, şöyle konuştu:
"Enerjiyi verimli kullanmanın ve faturaları düşürmenin püf noktalarını çiftçilere, 'enerji okuryazarlığı' sosyal sorumluluk kampanyasıyla aktarıyoruz. Projeyi hasat zamanı gelen Isparta gül üreticilerine verdiğimiz enerji danışmanlığı ile başlatıyoruz. Kendilerine evden tarlaya kadar bilinçli tükemin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Enerji danışmanlarımız bu şekilde abonelere giderek bilgi vermeye devam edecek ve projeyi diğer tüketicileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştıracağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın açıkladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında üzerimize düşeni yapıp enerji okuryazarlığını yaygınlaştırarak, sağlanacak tasarrufla ülke ekonomisine destek olmayı hedefliyoruz."
Değerli, üreticilere tarımsal sulamayı hangi saatlerde ve nasıl yapmaları ve özellikle hasat zamanlarında yükselen dönemsel tüketimlerini nasıl yönetmeleri gerektiği konusunda bilgi aktardıklarını söyledi.
"Yüzde 20'ye varan tasarruf"
Çiftçilerin kullanımı çok yaygın olan dalgıç pompalarının bakımlarını sezondan önce yaptırmaları durumunda aşırı tüketimin önüne geçebileceğine dikkati çeken Değerli, şöyle devam etti:
"Çiftçilerin en fazla şikayet ettikleri konu, dönemsel kullanımları yüksek olduğu için sulama kooperatiflerinin tahsilatta yaşadığı sorunlar. Bu yüzden genellikle tüketimin daha yüksek olduğu mayıs-temmuz döneminin tahsilatını sonraki aylarda yaptığımız oluyor. Burada da nasıl daha rahat ödeyebilecekleriyle ilgili kendileriyle iletişimde kalıyoruz. Tabii tarımsal sulama aboneliği diğer abonelerden daha ucuz ve ödemeler konusunda da devlet teşviği var. Bizim de Türkiye için çok önemli olan tarım alanında destek olmamız lazım, ama burada bazen faturaların ödenmesi devlet desteği olduğu için ötelenme noktasına geliyor. Amacımız topyekün bir bilinçlendirme sağlamak. Bu yüzden, köylümüze evinde yapacağı bazı adımlarla elektrik faturasını nasıl düşüreceği konusunda bilgi verirken, gül sanayicisine de üretim tesislerinde neler yapması gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü gülün ürüne dönüştürüldüğü fabrikalarda makinelerin düzenli bakımı, LED ampul kullanımı, doğru klima ayarı, elektrikli aletler ve makinelerin fişlerinin kullanılmadığı zamanlarda prizden çekilmesi gibi yönetmelerle yüzde 20’lere varan elektrik tasarrufu mümkün."
Değerli, ayrıca Antalya bölgesinde yazın hem klima kullanımının hem de turist sayısının artması sebebiyle elektrik tüketiminde rekor seviyeler görüldüğünü anımsatarak, "Enerji okuryazarlığı" kampanyasını turizmcilere de ulaştıracaklarını dile getirdi.
Değerli, 2014'ün turizmin en iyi durumda olduğu yıl olarak kayda geçtiğine değinerek, "2015'te iyiydi fakat, 2016'da turizmde talihsiz bir dönem yaşadık. 2017 yılı ise 2015 rakamlarının altında kaldı. Şu anki rakamlarla 2018'in turizm açısından çok iyi geçeceği görünüyor. Bu yıl 2014 rakamlarının yakalanacağını, 2019'da da geçileceğini düşünüyoruz. Bu tabi ki elektrik tüketimine de yansıyacak. Bölgemizdeki elektrik tüketimi de aynı şekilde artacak." değerlendirmesinde bulundu.
CK Akdeniz Elektrik'in verilerine göre, şirketin Isparta’da toplam 240 bin müşterisi bulunurken, bunların 199 bini mesken, 27 bini ticarethane, 8 bin 100’ü tarımsal sulama, 313’ü sanayi ve 450’si şehit ve gazi yakınlarından oluşuyor.
Özellikle Isparta’da mayıs ayından itibaren tarımsal sulama nedeniyle elektrik tüketimi artıyor. Geçen yıl Isparta'da elektrik tüketimi aylık 300-500 bin kilovatsaat düzeyinde gerçekleşirken, tarımsal elektrik tüketimiyle mayıs ayında talep 900 bin kilovatsaate kadar çıkıyor.
CK Akdeniz Elektrik'in Türkiye'nin toplam tüketim içindeki payı yüzde 4,4 seviyesindeyken, bu rakam haziran-eylül döneminde hasat ve turizm etkisiyle yüzde 5,3'e kadar yükseliyor. Söz konusu dönemlerde alınacak küçük önlemlerle 215 lirayı bulan abone başı elektrik tüketiminde 65 liraya varan tasarruf elde edilebileceği belirtiliyor.
AA