Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen 4 yeni tohumluk buğday çeşidi, düzenlenen tarla günüyle tanıtıldı.
Enstitü Müdürü Seyyid Irmak, enstitü müdürlüğü binasında tanıtımını yapacakları buğday çeşitlerinden ikisinin ekmeklik, ikisinin ise makarnalık buğday olduğunu söyledi.
Enstitü olarak buğdayda öz kaynakları kullanarak geliştirdikleri buğday çeşitlerinin ülke tohumculuğunda kullanım oranının yüzde 95 olduğunu belirten Irmak, "Tohumculuk alanında son 10 yılda önemli mesafeler katettik. Enstitü olarak buğday çeşitliliği geliştirmede ve tohumluk üretiminde lider bir konumdayız. Altısı makarnalık, on beşi ekmeklik olmak üzere 21 tohumluk buğday çeşidimiz var. Bunlardan 13'ünün özel ve kamu sektörünce üretimini yaptırmayız. Bu 13 ürünün toplam tohumluk üretimindeki oranı yüzde 17'dir. Bizim hedefimiz ise bu oranı yüzde 25'e çıkarmak." diye konuştu.
Dört yeni tohumun kuraklığa, soğuğa ve buğdayda görülen hastalıklara karşı daha dirençli olduğu belirtildi.
Enstitü Müdürü Seyyid Irmak, enstitü müdürlüğü binasında tanıtımını yapacakları buğday çeşitlerinden ikisinin ekmeklik, ikisinin ise makarnalık buğday olduğunu söyledi.
Enstitü olarak buğdayda öz kaynakları kullanarak geliştirdikleri buğday çeşitlerinin ülke tohumculuğunda kullanım oranının yüzde 95 olduğunu belirten Irmak, "Tohumculuk alanında son 10 yılda önemli mesafeler katettik. Enstitü olarak buğday çeşitliliği geliştirmede ve tohumluk üretiminde lider bir konumdayız. Altısı makarnalık, on beşi ekmeklik olmak üzere 21 tohumluk buğday çeşidimiz var. Bunlardan 13'ünün özel ve kamu sektörünce üretimini yaptırmayız. Bu 13 ürünün toplam tohumluk üretimindeki oranı yüzde 17'dir. Bizim hedefimiz ise bu oranı yüzde 25'e çıkarmak." diye konuştu.
Dört yeni tohumun kuraklığa, soğuğa ve buğdayda görülen hastalıklara karşı daha dirençli olduğu belirtildi.
AA