EBRD'nin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor
banner36
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişimi Kıdemli Direktörü Adonai Herrera Martinez, başarılı Türk şirketlerinden hisse almanın, bu şirketlerin büyümesine katkı sağladığını belirterek, "Her zaman, enerji sektörünün de içinde bulunduğu fırsatları gözlüyoruz, EBRD'nin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor" dedi.

Martinez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır istikrarlı bir büyüme gösteren Türkiye'nin enerji talebinin de buna bağlı olarak arttığını ifade ederek, bu durumun özellikle temiz enerji alanında yatırımcılara fırsatlar sunduğunu söyledi.

Enerji ithalatının, hem endüstriyel rekabette makro ekonomik istikrar hem de çevresel sürdürülebilirlik üzerinde dikkat edilmesi gereken bir etki yapabileceğini anlatan Martinez, "Bunlar, bizim Türkiye'deki temiz enerji ve kaynak etkinliği yatırımlarının geleceği hakkındaki olumlu görüşümüzün altında yatan unsurlardır. Sürdürülebilir enerjinin geleceği parlak sektörlerden biri olduğuna inanıyoruz ve Türkiye de EBRD için önemli bir odak noktasıdır." diye konuştu.

Türkiye'deki projelerinin neredeyse yarısının enerjinin sürdürülebilir kullanımını teşvik etmeye yönelik olduğuna işaret eden Martinez, şöyle devam etti:

"Bu yatırımlar, yenilenebilir enerjinin maliyetlerindeki azalan fiyatlarla da fayda sağlıyor. Bugün, güneş ve rüzgar üzerine kurulu 1 megavat kapasitenin maliyeti, 1 milyon dolardan az. Bu da fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında, enerji maliyetinin üretimi için teknoloji maliyetlerini daha rekabetçi kılıyor. Türkiye ayrıca dünyada jeotermal sondaj maliyetinin düşük olmasından da yararlanıyor. Bu da Türkiye'nin Batı Anadolu'daki teknolojik başarısıyla açıklanabilir."
"Türkiye'nin önünde uzun bir yol var"

Martinez, Türkiye'nin sürdürülebilir kaynak potansiyeli avantajını ele alması için önünde uzun bir yol bulunduğuna işaret etti.

Buna ek olarak 2020 yenilenebilir enerji destek mekanizmasının yatırımcıların geleceğine netlik kazandırmak için er ya da geç tanımlanması gerektiğini vurgulayan Martinez, "Rüzgarda 20 bin, güneşte 5 bin megavat güneş hedeflerini başarmak kesinlikle Türkiye'nin ekonomisine bütün olarak katkı sağlayacak ve doğa dengesini koruyacaktır." ifadelerini kullandı.

Martinez, EBRD ve Temiz Teknoloji Fonu'nun (CTF) Türkiye'deki jeotermal enerji projelerini desteklemek için yenilikçi bir finansman şeması geliştirdiğini de aktardı.

Martinez, enerji piyasasında şu anda, yabancı yatırımcıların bölgesel pazarı iyi bilen yerli yatırımcılarla ortak girişimler oluşturduğunu anlattı.

Müşterilerinden biri olan Alman EnBW'yi örnek veren Martinez, şirketin ortak girişim çatısı altında Borusan ile birlikte hareket ettiğini ve Türkiye'deki temiz enerji portföyünü geliştirip güçlendirdiğini söyledi.

Bunun gibi CEZ, ACWA, EDF ve RWE gibi pek çok örnek verilebileceğini dile getiren Martinez, bunların yanı sıra sürdürülebilir enerjiye tek başına yatırım yapan birçok firma olduğunun da altını çizdi.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.