Mega bankın Türkiye'de kurulması için diyalog içerisindeyiz
banner36
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Biz Hazine olarak İslam Kalkınma Bankası ile birlikte mega bankın en azından birinin İstanbul'da, Türkiye'de kurulması çalışmalarını devam ettiriyoruz" dedi.

Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB) 15. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik'in, sektörün geliştirilmesinde ekibiyle yaptığı çalışmaları takdir ettiklerini belirterek, yeni gelecek başkana da başarılar diledi.

Şimşek, faizsiz finans sisteminin birçok bileşenine ilişkin yasal altyapıyı geçmiş dönemde yaptıklarını ifade ederek, "İslami kurallar çerçevesinde işleyen fonların önü açık, katılım sigortacılığının önü açık. Borsa İstanbul'da katılım endeksleri oluşturuluyor. Olaya sadece katılım bankacılığı çerçevesinde bakmamamız lazım. Bizim hedefimiz, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi. Bunu başarırsak Türkiye öbür hedeflerini başarır." görüşünü paylaştı.

İslam Kalkınma Bankası ile bir süredir temasta olduklarını aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

"Dünyada kurulacak bir mega bankın, yani bu sektöre bir likidite, altyapı yatırımlarına finansman sağlayacak bir mega bankın Türkiye'de kurulması için diyalog içerisindeyiz. Endonezya da benzer bir taleple çıktı. IMF, Dünya Bankası toplantılarında üçlü toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda birer heyet oluşturduk. Bunlar oturup bakacaklar. Belki bu bölgeye hitap eden bir mega bankı biz Türkiye'de kuracağız. Biri de belki Endonezya'da kurulacak. Endonezya önemli bir ülke, dünyada ilk 10'a girme potansiyeli olan nadir Müslüman ülkelerden birisi. Biz bu işi Endonezya ile birlikte götüreceğiz. Biz Hazine olarak İslam Kalkınma Bankası ile birlikte mega bankın en azından birinin İstanbul'da, Türkiye'de kurulması çalışmalarını devam ettiriyoruz. Diğer taraftan Merkez Bankası, likidite konusunu çalışacak."
'Mutlaka İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak'

Bankanın fonksiyonu hakkında da bilgi veren Şimşek, "Küresel faizsiz finans sistemine likidite sağlayacak, faizsiz bir çerçevede altyapı yatırımlarına kaynak oluşturacak önemli küresel bir bankadan bahsediyoruz. Eğer iki ayrı banka dahi kurulsa, daha sonra bu bankaların birlikte çalışmasını sağlayacak bir yapıyı da çalışacağız. Özellikle bu sektörün gelişmesi ve Türkiye'nin faizsiz finans konusunda bir küresel merkez olması için mega bankın İstanbul'da, Türkiye'de kurulması bizim için büyük önem arz ediyor. Biz her türlü taahhütte bulunmayı daha önceden zaten kararlaştırmıştık. Güçlü bir banka olmasını öngörüyoruz. Mutlaka İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak. Birlikte küresel ölçekte bir banka veya birden fazla, yani iki banka şu anda gündemde. Bu çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

Şimşek, mega bank konusunda Endonezya'da 300 milyon dolarlık bir sermayeden bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, "Onlar onu taahhüt ettiler, biz 'Ondan daha fazlasını taahhüt ederiz' dedik." şeklinde konuştu.

Bankanın büyüklüğünün ne kadar olacağına yönelik soruyu Şimşek, "Şu anda net olarak verilmiş bir karar yok. Ama bölgeye ve dünyaya hitap edecekse, büyüklük tabi ki 300-500 milyon dolar olmaz." yanıtını verdi.

Şimşek, bankanın ne zaman kurulacağı ile ilgili ise, "Daha kurulmadı. Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım." ifadelerini kullandı.
İslami finansın nasıl algılandığı ile ilgili de konuşan Şimşek, algının çok önemli olduğunu, algının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Algı şu olmamalı; bunlar klasik bankacılığın ürünlerini kopya ediyorlar, özgün bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.