Üç İran bankasından Türkiye için girişim
banner36
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran'dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank'ın Türkiye'de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koyduğunu ve buna yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Zeybekci, İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılması yönündeki görüşmelerin devam ettiğini anlatan Zeybekci, "Anlaşma sağlanması durumunda Türkiye İran'dan aldığı doğalgaz için Türk lirası üzerinden ödeme yapabilir. Bu tutara karşılık İran da Türkiye'den müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilir." diye konuştu.

Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol için ödemelerin bir kısmını Türk lirası ile yaptığını, tamamen bu sisteme geçilmesi için tarih belirlendiğini aktaran Zeybekci, görüşmelerde İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürün sayısının her iki ülke için 200'e çıkarılmasının da önerildiğini kaydetti. Zeybekci, İran ile karşılıklı dış ticaretin 2 yılda yüzde 50’ye yakın gerilediğine de dikkati çekti.
"Oyuna asla girmemek gerekir"

Bakan Zeybekci, dolar/TL paritesindeki gelişmelerin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Bu durumda en küçük müdahale Türkiye'yi oyuna çekebilir. En küçük müdahalede karşı taraf muhatabını bulmuş, oyun, şov başlamış olur. Oyuna asla girmemek gerekir. Dünyanın en sağlam ülkelerinden birisiyiz. Türkiye’nin bu oyuna girmesine gerek yok. Son 7-8 aydan beri Merkez Bankası artık dövizle hiç muhatap olmuyor, döviz ihalesi yapmıyor. Günlük 20, 30, 50 milyon dolarlık, her şey mükemmel olsa bile, döviz satışı yapardı. Şimdi Merkez Bankası ne alım ne satım ile ilgili asla böyle bir oyuna girmiyor."
"İhracatın yarısı elektronik ortamda yapılacak"

En çok 10 yıl sonra ihracatın yarısının elektronik ortamda yapılacağını anlatan Zeybekci, kişi başı ortalama 2 cep telefonuyla bu konuda önemli bir seviyede bulunan Türkiye'nin, elektronik ticarette benzer başarıyı yakalayamadığına işaret etti. Zeybekci, elektronik ticaret kullanım oranının gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 7-8, gelişmiş ülkelerde yüzde 12-13, Çin'de yüzde 15-16, Türkiye'de ise yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleştiğini anlattı.
HDP milletvekillerinin tutuklanması

Türkiye'de hukuk sisteminin çalıştığına işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Dokunulmazlık kalktı, hukuk 'gel, ifade ver' dedi. Sen de çıktın 'tanımıyorum' dedin. Devlet, devlet olmanın en önemli, hayati gereğini yerine getirdi, ifadesine ihtiyaç duyduğu vatandaşını, şekli ne olursa olsun ayağına getirdi. İfadesini aldı, buna göre de hükme vardı. Her kim 'Devlet bunu yapmak zorunda değildi, gözaltına almak zorunda değildi' diyorsa, orada art niyet ararım."
"3 İran bankası faaliyette bulunmak istiyor"

İran ile ihracat tavanının yükseltilmesine sıcak baktıklarını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin İran'a makine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya ihracatı yaptığını ancak vergilerin çok yüksek olduğunu anlattı.

Zeybekci, 3 İran bankasının Türkiye'de faaliyette bulunmak istediğini belirterek, "Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank, Türkiye'de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor. Ancak bu 3 İranlı banka, hala BDDK nezdinde resmi nitelikte bir başvuruda bulunmadı. İranlı bankaların da bu kapsamdaki sermaye ve diğer benzer kriterleri yerine getirmeleri halinde ülkemiz bankacılık alanında faaliyet göstermelerinin önünde bir engel bulunmuyor." şeklinde konuştu.
S&P'nin Türkiye kararı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye’nin yaşadığı stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle kıyasladıktan sonra Türkiye'nin fazla göze battığını gördüler. Standard and Poor's'un bu kararını, düzeltme olarak görüyorum."

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.